Защо да помислиш за предбрачен договор?

Предбрачен договор

Публикувано 16 ное., 2018г.

от VM Consultancy Team

Блог

Предбрачните договори не са само за холивудските звезди, защо да не се възползваш и ти от тази възможност. Много българи все повече се обръщат към адвокати и нотариуси преди да сключат граждански брак.

В общественото пространство не се гледа много добре на тях, но всъщност предбрачния договор може да ти спести много нерви и разправии при евентуална раздяла. Живеем в свят, в който всичко се променя бързо, в това число и ние. Колкото и да ни се иска да изживеем приказката  „и заживели щастливо до края на дните си“, не винаги се случва. При липса на предбрачен договор, евентуалната раздяла може да се превърне в кошмарно грозна приказка и да остави някой от страните в наистина неприятна ситуация.

Ние съветваме и двете страни да защитят бизнеса и интересите си преди да постъпят в брак. У нас има 3 възможности за уреждане на между съпружеските отношения.

Законов режим на общност

Всеки у нас, който е сключил брак без предварително да уреди отношенията си е в „режим на общност“. Какво означава това? Най-просто казано, всичко придобито по време на брака е общо, независимо на чие име е придобито.  Този режим е традиционен в общественото съзнание предвид прилагането му като единствено възможен. Много хора не са наясно и гледат с недоверие на предвидените в закона алтернативи. Законовият режим на общност предвижда уреждането на имуществените отношения между съпрузите да става чрез т.нар. „съпружеска имуществена общност“ (СИО). Тази общност в притежанието на движими и недвижими вещи не е обикновена съсобственост, тъй като е без дялова, докато не се прекрати с развод.

Законов режим на разделност

Това е един по-мек и лесен начин за уреждане на след брачните отношения. Най-общо при него, кой каквото придобие на свое име по време на брака, е негова лична собственост. Съществува възможност при прекратяване на брака, в съдебен процес единият от съпрузите да докаже по-голям принос в брака с труд, средства, грижи за децата, грижи за семейството или по друг начин. Изборът на режим на разделност става чрез декларация от двамата съпрузи, която е с нотариална заверка на подписите. Избраният режим се вписва в акта за граждански брак. Освен това в Агенцията по вписвания е обособен Централен електронен регистър на имуществените отношения между съпрузите, в който служебно се вписва избрания режим на имуществени отношения и всяко трето лице, встъпващо в сделка с единия от съпрузите, може да направи предварително справка в регистъра.

Договорен режим (брачен договор)

С брачния договор се определят имуществените отношения по време на брака и при евентуалното му прекратяване, правата на страните и управлението на имотите отпреди брака и след това, семейното жилище, участието в разходите, имуществените последици от евентуалния развод, издръжката на съпрузите по време на брака и след развода, издръжката на децата и други.

За процедурите по регистрация на режим на общност, разделност или за изготвяне на брачен договор, можеш да се обърнеш към нашия екип. Възползвай се и от индивидуална консултация, на която ще разясним на теб и партньора ти всички детайли по трите възможности.

Ето и още няколко полезни теми…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *