Какво трябва да знаеш за покупката на имот „на зелено“?

Покупка "на зелено"

Публикувано 16 ное., 2018г.

от VM Consultancy Team

Блог

Чували сме много истории за покупка на имот, който все още не е дори започнат да се строи, които завършват неприятно. Много са излъганите купувачи. Как обаче да се предпазиш от измами или загуба на инвестицията си при покупката на имот „на зелено“?

В момента строителите имат възможността да определят правилата при продажба на имот в строеж поради голямото търсене на ново строителство. Това, като купувач, те поставя в рискова позиция, защото в периода на строителство може много неща да се объркат, например строителят/инвеститорът да не успее да довърши сградата поради лошо финансово планиране, несъстоятелност, изпълнителни дела, особени залози и др.

Важно е да имаш предвид, че строителят за един и същи имот може да сключи колкото предварителни договори успее. Няма регистър, от който да е видно колко предварителни договора има сключени за твоя имот.

Ето какво можеш да направиш, за да се предпазиш от загуби или измами:

Не подписвай предварителен договор. Вместо това купи правото на строеж. Най-добрият вариант е да резервираш имота, като платиш резервационната такса по банков път, и след като адвоката или юриста ти е проверил бланката. Изискай от продавача документ за собственост, Удостоверение за тежести за земята, таблица за площ образуване, архитектурни чертежи на етажа за имота, който купуваш, разрешение за строеж и други специфични за самата сделка документи, които не могат да бъдат изчерпателно изброени, защото всеки казус си има специфики.

Не изповядвай сделката при нотариус на строителя. Това е груба грешка и няма да успееш да направиш информиран избор относно имота си. Възможно е нотариусът на строителя да е приел определени факти за верни и това да се отрази на бъдещото  ти ползване на апартамента, а и е напълно възможно да решиш в последствие да продадеш имота си. Добре е да имаш цялата информация за всички възможни рискове.

Купи правото на строеж при твой нотариус. В договора трябва да има възможност, ако сградата не получи разрешение за ползване в определен срок, да можеш да се откажеш от сделката. В противен случай е възможно продавачът да получи разрешение за ползване след 3-4-5 години и ти да трябва да доплащаш за имота.

Не давай пълномощно на строителя да разписва вместо теб акт 15. Това е моментът ако нещо по имота не е както сте го договорили (например дограмата не се отваря/затваря няма радиатори, стените и тавана са криви), да поискате от строителя да го въведе в ред и тогава да разпишете акт 15.

Нашият съвет е, преди да предприемеш стъпката за покупка на имот на зелено да се консултираш с адвокат/юрист. Нашият екип има богат опит при сключването на подобни сделки и покупката на жилище от строител. Свържи се с нас за лична консултация и съдействие при подобна инвестиция.

 

Ето и още няколко полезни теми…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *