Пазарът на имоти е готов за сделка

пазар на имоти

Публикувано 24 сеп., 2020г.

от VM Consultancy Team

Блог | имоти

В последните няколко седмици забелязваме повишаване на интереса към услугата Готов за сделка, която позволява на всеки собственик да подготви всички нужни документи за продажба на имот без да обикаля из редица държавни институции. Това от своя страна провокира едно проучване за състоянието на пазара. В следващите няколко реда можете да прочетете повече за покупките на имоти през отминалите месеци на 2020-та след огромния спад от 38% през карантината.

Добрите новини са, че през лятото пазарът на имоти в България почти стига нивата, които се забелязваха през 2019 година. Лошите са, че това все още не успява да компенсира спада от началото на годината.

Според Агенцията по вписванията за юни, юли и август са се случили 54 961 покупко-продажби. За сравнение – през 2019-та за тези месеци са изповядани 55 486 сделки. Трябва да уточним, че в тези числа не са включени сделките на зелено. Подобни сделки влизат в статистиката на един по-късен етап. Това означава, че реалната активност може да е по-висока.

Това стабилизиране на пазара започва още през юни с 18 955 сделки. Юли може да се похвали с 18 204 продажби на имоти, а през август готовите за сделка са били 17 802.

Нека разбием още малко тези числа и разгледаме имотните сделки по региони. Започваме със София, където се забелязва известно свиване, което можем да си обясним с това, че столицата не беше толкова засегната от карантината, колкото останалите градове в страната. За летните месеци там са се случили 7242 покупко-продажби.

Продължаваме с Бургас, където са изповядани 1820 сделки. Най-силен е бил юли месец, през който е имало ръст на сделките спрямо предходната година.

Пловдив е един от отличниците за отминалите три месеца с 3924 имотни сделки. През юни, юли и август се забелязва ръст спрямо предходната година, но числата дават индикации за намаляване на тази тенденция в близкото бъдеще.

Другият град отличник в тази статистика е Варна, където са били сключени 3716 имотни сделки. В града се забелязва забележителен ръст спрямо месеците в карантина, който успява да надмине миналогодишните стойности. За съжаление и там, както и в Пловдив, се забелязва тенденция за свиване на пазара в близките месеци.

Ето и още няколко полезни теми…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *