Защо да НЕ подписваш предварителен договор  при покупката на имот в строеж?

Имот в строеж

Публикувано 16 ное., 2018г.

от VM Consultancy Team

Блог

Много хора не са наясно с рисковете, които крие подписването на предварителен договор със строител/инвеститор в имот в строеж.

Покупката на жилище „на зелено“ е изгодна сделка, но крие много „капани“, и ако не си запознат и информиран с процедурите, правата и задълженията си може да се окажеш в неизгодна позиция, в която си зависим от продавача.  Всички строители/инвеститори са професионалисти и много добре знаят как да си предпазят интереса, а за много от купувачите това е първа сделка с имот в строеж и не могат да направят информиран избор.

Ето какво трябва да знаеш и имаш предвид:

 Грешки в архитектурните проекти

Много често ще се сблъскаш с бланкови предварителни договори, където ще ти кажат, че това е предварителният договор, и  ако искаш можеш, да го разпишеш. В последствие може да има грешки в архитектурните проекти, от които избраният от теб имот се оказва, че всъщност не е на етажът, на който очакваш да бъде и е 120 квадрата, а реално ще получиш 65 квадрата и тераса, която законно не може да присъединиш към имота си.

Историята на имота

При сключването на предварителния договор, най-често не си наясно с историята на имота, няма извадено удостоверение за тежести, като правило. Строителят ти предоставя максимално малко информация и се опитва да вземе възможно най-голямото капаро от теб. Много рядко се предоставя информация относно как и с какви материали ще се довърши сградата.

Финансиране на строежа

Нямаш представа строителството на имот  ти как ще бъде финансирано. Много е важно да знаеш, дали земята върху която се строи е дадена на „обезщетение“ или е закупена от строителя. Защото с обезщетените собственици винаги има проблеми. Ако земята е на обезщетение и строителят се бави със строителството е много вероятно да финансира изграждането на сградата със средства от купувачите, което е рисково за теб. Можеш да разбереш това от схема на вноските, в която се плаща на десетина различни етапа от строителството.

 Решението е само едно: купи правото на строеж!

Правото на строеж се прехвърля чрез нотариален акт и самата сделка се изповядва от нотариус. Получаваш нотариален акт, който е официален документ, а не частен  и изготвен от строителя/инвеститора. Нотариусът е длъжен да провери дали продавачът е собственик на правото на строеж, както и дали това, което ти е обещал ще ти бъде прехвърлено.

Имаш много по-голяма защита на правото си на собственост.

След като сградата получи акт 14 автоматично ставаш собственик на имота, за който си купил правото на строеж. Важно е да знаеш, че при покупка на имот в строеж винаги има риск строителят да не довърши сградата, но когато имаш право на строеж, който и да довърши сградата ще получиш имота, който си избрал.

Имай предвид, че строителят/инвеститорът няма да е винаги съгласен да ти продаде правото на строеж, или ако реши да го направи може да поиска да учреди законна ипотека върху имота ти до изплащането на договорените суми, това не бива да те притеснява. Можеш да се свържеш с нас, за да ти дадем правна консултация и да те защитим от  не приятни изненади и непредвидени рискове. Нашият екип ще ти съдейства във всяка стъпка от сделката, така че да получиш това, за което си платил.

 

Ето и още няколко полезни теми…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *