Как да не работиш за „без пари“?

Как да не работиш "за без пари"

Публикувано 16 ное., 2018г.

от VM Consultancy Team

Блог

Когато започваш свой бизнес или стартираш консултантската си дейност, е трудно да поставиш цена за своята работа, а както практиката показва, понякога е трудно и да си вземеш заработените пари.

За щастие има инструменти и ресурси, които да те улеснят в този процес. Ще ти предложим няколко съвета и предварителни мерки, които можеш да вземеш, така че да не работиш за „без пари“.

Уреди отношенията си с договор

Много млади предприемачи и фрилансър консултанти се притесняват да подписват договори или да поставят условията си. Изясняване на точното количество работа, време за извършване и обем са изключително важни. Постави изискванията си още на първата среща с клиентите си и опиши точно какво ще извършиш като работа и каква е цената на това. Препоръчваме ти да имаш подготвен договор, който да адаптираш спрямо клиентите си. Ето какви са основните точки, които трябва да включва:

Какъв е точния предмет на договора – тук опиши всички дейности, които си си се съгласил да изработиш. Можеш да ги разпишеш подробно. Опиши точно сроковете, в които работата трябва да бъде изпълнена. Размер на възнаграждението и срок за плащане – тук можеш да добавиш и неустойки при забавяне на плащането. Напомняме ти, че  трябва да договориш условията договора преди да започнеш работата. В противен случай може да се окажеш в ситуация, в която клиентът преценява работата, дали си струва цената, променя условия в крачка и накрая може и да не ти плати. При работа на по-трудоемък проект е добре да си поискаш и част от парите преди започване на работата.

Условия за приемане на работата ти

Много често се случва, клиентите да не желаят да заплатят за извършената работа, по субективни причини. Помисли за условия и какъв ще е начина за приемане на работата ти, така че накрая да ти бъде заплатено за труда. При интелектуалната работа може да има сблъсък на идеи, хубаво е да има срокове, в които ако клиентът ти не възрази и не ти е подал корекции, да се счита че работата ти е приета. Оформянето на тези изисквания е добре да бъдат описани в договора.

Проучване на клиента

Съветваме те преди да започнеш работа с нов клиент да си направиш проучване на дейността му. Има ли други служители и дали фирмата има дейност.  Има много нелоялни търговци, които наемат специалисти, за да извършат дадена дейност и след това не заплащат за извършената работа. Ако даден клиент няма пари да плати изначално, няма смисъл да инвестираш усилия. Потърси сред познати или в онлайн пространството за мнения и референции за клиентите, които искат да работят с теб. Това също ще ти помогне, преди да започнеш да работиш.

Нашият екип може да ти съдейства за изготвянето на договорите между теб и клиентите ти, така че да си получиш парите и да не работиш напразно. Свържи се с нас за консултация.

Ето и още няколко полезни теми…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *