Защити бизнеса си от измами с нашите 5 съвета

защити бизнеса си

Публикувано 16 ное., 2018г.

от VM Consultancy Team

Блог

Измамите са един от най-честите начини, по които фирмата ти може загуби пари. Добрата новина е, че можете да предприемете своевременни мерки, за да ги избегнете.

Под измама  имаме предвид невярно представяне на истината или укриване на материални факти, за да се накара друг да действа в негов ущърб. Забележете, че измамите са умишлени и лицето, извършило измамата, знае, че изявлението или пропускът не са фактически.

Измамите могат да бъдат в много видове. Ето някои примери, които засягат бизнеса ти:

Вътрешни измами
Кражбата на служители е често срещан източник на измами. Тази кражба може да има различни форми – от загуба на инвентаризация до неетични счетоводни практики и кражба на действителни финансови активи.

Външни измами
Отвън потенциалните източници на измами са много по-широки. Измамите на клиенти могат да бъдат под формата на фалшиви банкноти , използването на откраднати кредитни карти не доставяне на услуга или стока, въпреки че е направено авансово плащане. Измамните сделки с контрагенти на трети страни могат да бъдат под формата на прекомерно таксуване, схеми за предплатени такси и невъзможността им да изпълнят напълно договорената работа. Нека не забравяме и  заплахите от анонимно естество, като компютърно хакерство и кражба на информация от външни източници.

Как да се предпазиш?
Предотвратяването на измами не е свързано с очакване на най-лошото, а предприемане на мерки за ограничаването на рискове свързани с бизнеса ти. Използвайте тези прости съвети, за да започнете да защитавате своя бизнес от измами

Обучавай себе си и служителите си
Разчитането на общи пароли, използването на една и съща парола за всички влизания и поддържането на списъци с пароли в или в близост до компютрите улеснява начинанието на измамника да намери чувствителна информация, която може да навреди на фирмата ти.  Първата стъпка за защитата срещу основните форми на кражба на информация е да създадете сигурни пароли,  които променяте често. Съхранявайте ги на сигурно място.

Структурирай ясни междуфирмени правила
Без ясни политики в областта на измамите и кражбите, служителите ти може да не осъзнаят какви са въздействията на техните действия върху бизнеса ти или какви ще са последиците за тях, ако бъдат открити. В ръководството си за политиките и процедурите в офиса, трябва ясно да очертаеш очакванията, свързани с поведението на служителите ти, какво се счита за „измама“ и „кражба“ и какви ще са последствията за нарушаването на тези политики. Те трябва да обхващат всичко от кражбата на материални активи от бизнеса ти до по-малко видими или не видими измамни със счетоводството.

Застраховай бизнеса си
Ако въпреки всичките си усилия бизнеса ти стане жертва на измама, застраховката може да ти помогне да възстановиш някои или всички загуби. За да си сигурен, че купуваш подходящо покритие се консултирай със адвокати или специалисти по застраховане.

Работа с подизпълнители
Преди да започнеш работа с подизпълнител провери внимателно фирмата и собствеността й. Подготви си договори, в които ясно са описани условията, задълженията и как ще се извърши плащането. Те ще те защитят от евентуални финансови измами, не предоставяне на услугата навреме или др.

Нашият екип е на твое разположение и може да ти съдейства напълно с подготовката на договори с подизпълнители или да ти съдейства при вече случила се измама. Свържи се с нас за персонална консултация.

Ето и още няколко полезни теми…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *