Лесно ли е да купиш имот обявен за публична продан?

Да купиш имот

Публикувано 16 ное., 2018г.

от VM Consultancy Team

Блог

Обмисляш да закупиш имот и си в търсене на най-изгодните оферти? Хрумвало ли ти е, че можеш да си вземеш наистина добър имот на страхотна цена чрез търгове за публична продан на частни съдебни изпълнители ?

Знаем, че в общественото пространство тази тема се коментира с голяма доза не сигурност и редица притеснения. И все пак нека прегледаме за момент всички предимства на този вид имотна сделка. Най-важното е, че цената на подобни имоти е намалена с 25%, което си е голям мотив да обмислиш покупката на подобен тип имот.

Единственото малко по-сложно е, че  процедурата по покупка на недвижими имоти чрез търг от публична продан на частни съдебни изпълнители е регламентирана от закона и следва доста процедури. Имайки, обаче правилния партньор до вас в това начинание нямаш повод за никакви притеснения.

Ще те запознаем със стъпките на търга и покупката на подобен имот, а дори и да не ти е напълно ясно, винаги можеш да се свържеш с нас, за да ти обясним и съдействаме.

Елементите на публичната продан са:

Обявление, подаване на наддавателни предложения, отваряне на пликовете, провеждане на явен търг, обявяване на купувач, плащане на цената, постановление на съдебния изпълнител за възлагане на имота на купувача.

Поканата за участие в публичната продан се отправя с обявление в Регистър на публичните продажби. В него се посочват: собственика на имота, описание на имота, има ли ипотека върху него и за каква сума, начална цена за продан, час и място на отваряне на пликовете.

Продължителност на търга

Публичната продан продължава един месец. В търга могат да участват чрез наддаване всички лица, без първоначалния собственик, членове на Районния съд и служители на съдебния изпълнител. Можеш да участваш лично или чрез пълномощник. Следващото условие за валидно предложение в търга е да си внесъл 10 % от оценката на имота. Тази сума ще ти се върне след обявяване на купувача, не и преди това.

Завършване на сделката

В едноседмичен срок от обявяване на купувача, той трябва да внесе обещаната цена, като се приспада внесените първоначални 10%. Следващият етап на публичната продан е обявяването на новия собственик на имота. Това влиза в сила в деня на постановлението за възлагане.

Вече си собственик на имота

След като получиш Постановлението за възлагане, следва вписване на имота в Имотния регистър, като за целта са необходими данъчна оценка и скица от кадастъра. Разходите за тяхното изготвяне са за твоя сметка.

Ако длъжникът е регистриран по ДДС и продаваното имущество е облагаемо по смисъла на ЗДДС, можеш да си приспаднеш ДДС-то. В срок от два месеца трябва да  декларираш имота в общината по местонахождение. Препоръчваме ти и веднага да направиш застраховка на имуществото, с цел защита от евентуални посегателства от страна на длъжника или трети лица.

Това са  много накратко стъпките за купуване на имот обявен за публична продан. За всеки от етапите можеш да разчиташ на нашия екип. Ние сме специалисти в областта на сделките с недвижими имоти и снабдяването с необходимите за това документи, както и защита на нашите клиенти. Ако обмисляш покупката на имот за публична продан не се колебай да се свържеш с нас.

Ето и още няколко полезни теми…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *