10 умения, които ще ти помогнат да се издигнеш в работата

издигане в кариерата

Публикувано 16 ное., 2018г.

от VM Consultancy Team

Блог

Има някой личностни умения, които трябва да притежаващ, за да можеш да се развиваш безпроблемно в кариерата си намираш добра работа. Добре е да знаеш това не просто като служител, но и като работодател, за да знаеш какви качества да търсиш в служителите си и при подбора на нови кадри.

В зависимост от сектора на дейност трябва да имаш специфични умения, за да си вършиш работата добре, но освен тях има общо приети компетенции, които могат само да те отличат измежду колегите или останалите кандидати за работа. Даваме ти топ 10 на качествата, които трябва имаш като служител или да търсиш в служителите си:

Бизнес проницателност

Знанието да знаеш как работи един бизнес или индустрия и какво кара фирмата да функционира успешно. Показвайки, че разбираш какви са целите на компанията и какво иска да постигне организацията чрез своите продукти, услуги и как тя се конкурира на своя пазар е ценен актив, който ще подобри изпълнението на работата ти.

Комуникация

Това включва устна, писмена комуникация и умение за слушане. Става въпрос за това да бъдеш ясен, кратък и съсредоточен; да умееш се да изразяваш идеите и позициите, способността ти да изслушва и приемаш мнението на другите.

Работа в екип

Ще трябва да докажеш, че си отборен играч, но също така имаш способността да управляваш и делегираш задачи на екипа, в който работиш същевременно да поемаш отговорност. Умението да изграждаш положителни работни взаимоотношения, които да помогнат на всеки да постигне бизнес целите.

Преговори и убеждаване

Умението да можеш да определиш какво искаш да постигнеш и как, но също така да можеш да разбираш колегите си и взаимно да достигате до решения, което задоволява всички заинтересовани страни.

Решаване на проблеми

Трябва да покажеш способност за възприемане на логически и аналитичен подход за решаване на проблеми и казуси.

Лидерство

Може да не си мениджър веднага, но е добре да покажеш потенциал на такъв, чрез мотивиране на екипа, делегиране на задачи, поемане на отговорност, спазване на крайни срокове и водене на преговори са добри примери за лидерските умения.

Организация

Това означава да покажете, че можете да дадете приоритет, да работите ефективно и продуктивно и да управлявате добре времето си. Също така е добре да можете да покажете на работодателите как решавате кое е важно да се съсредоточите и какво да направите, и как вървим за спазване на крайните срокове.

Мотивация

Желанието за работа, доброто настроение и амбиция за постигане на целите са качества, които всеки работодател цени и търси в служителите си.

Работа под напрежение

Умението да запазиш спокойствие в кризисен момент е едно от най-ценените качества в днешната динамична бизнес среда. Да реагираш адекватно и в напрегнати ситуации е ценен актив за всеки служител.

Увереност

На работното място трябва да балансираш увереността в себе си, така че поведението ти да не е арогантно. Да се доверяваш на колегите и компанията, за която работиш.

Oще кариерни и бизнес съвети следи блога ни всяка седмица.

 

Ето и още няколко полезни теми…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *